Китай потвърди днес, че е доставил оръжие на Сърбия, наричайки това

...
Китай потвърди днес, че е доставил оръжие на Сърбия, наричайки това
Коментари Харесай

Китай за ракетите за Сърбия: Редовни военни доставки |

Китай удостовери през днешния ден, че е доставил оръжие на Сърбия, наричайки това " постоянни военни доставки ". Това е първият коментар на китайската страна на новината, че, оповестява АП.

По-рано осведомителната организация съобщи, че шест транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали в Белград рано в събота.

Говорителят на външното министерство на Китай Джао Лицзян съобщи пред кореспонденти, че интервенцията е част от годишния проект за съдействие на двете страни, не е ориентирана към трети страни и " няма нищо общо с актуалната обстановка ". Джао не даде повече детайлности.

Пристигането на самолетите провокира съществени спекулации, че те носят ракети земя-въздух HQ-22 според изискванията на предходно съглашение, подписано сред страните. 

Сръбският президент Александър Вучич съвсем удостовери контрактуваната през 2019 година доставка на системите със междинен обхват на деяние, като съобщи в събота, че ще показа " най-новата горделивост " на сръбската войска във вторник или сряда, добавя АП.

Earlier today, 9MAR22, @ BEG: China Air Force Xi`an Y-20A Kunpeng (20042 and 20047).

????: Zoran Skundric
— BoardingPass (@BoardingPassRO)
Завоалираната интервенция този уикенд се организира на фона на опасенията на Запада, че натрупването на оръжия на Балканите по същото време, когато в Украйна бушува война, може да заплаши района.

Сърбия и Китай от дълго време поддържат мощни връзки, частично заради общото отношение към Вашингтон. Сърбите изпитват неприязън заради въздушната интервенция на НАТО през 1999 година по време на спора в Косово, при която беше изумено китайското посолство в Белград. НАТО назова случая, който провокира бурни демонстрации в Пекин, неточност - пояснение, което Китай и доста други страни от дълго време отхвърлят, напомня организацията.

Въпреки че твърди, че е безпристрастен, Китай значително застана на страната на Русия в спора в Украйна, а доста сърби симпатизират на Москва. Въпреки че Сърбия гласоподава в поддръжка на резолюциите на Организация на обединените нации, които осъждат съветските набези в Украйна, тя отхвърля да се причисли към интернационалните наказания против съдружниците на Москва или намерено да подлага на критика дейностите на съветските войски там.

Очевидната доставка на оръжия за Сърбия през териториите на най-малко две страни - членки на НАТО, Турция и България, беше оценена от специалистите като проява на възходящия световен обсег на Китай, разяснява още АП.

Полетите през уикенда " биха могли да бъдат най-голямата задгранична интервенция на създадения в Китай огромен транспортен аероплан до момента, демонстрирайки стратегическите транспортни благоприятни условия на страната ", съобщи в понеделник вестникът на Комунистическата партия " Глобал таймс ", базирайки се на китайски анализатори в региона на защитата.

Y-20, който за първи път беше доставен на Военновъздушни сили на Народноосвободителната войска през 2015 година, е употребен в задачи в чужбина и преди, в това число при изпращането на 105 членове на почетния часовой на Народната освободителна армия на съветския церемониал по случай Деня на успеха през 2020 година в Москва, както и при полети наоколо до въздушното пространство на Тайван, целящи да изпитат защитата на острова и да сплашат демократичното му държавно управление.

На Запад има опасения, че въоръжаването на Сърбия от Русия и Китай може да насърчи балканската страна да се насочи към нова война, изключително против някогашната ѝ провинция Косово, която разгласи самостоятелност през 2008 година

Сърбия, Русия и Китай не признават държавността на Косово, до момента в който Съединените щати и множеството западни страни я признават.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР